EDITIA IX. 13 – 14 iulie 2019

La Porolissum Fest s-a copt pâine

La Porolissum Fest 2019 nu s-au “copt” doar scenarii de bătălii, la Porolissum Fest s-a copt și pâine!

Deoarece Porolissum Fest este un festival de reconstituire istorică complex, prin structura sa nu își propune să arate doar latura războinică a antichității. El pătrunde în lumea anticilor urmărind aspecte cotidiene cum ar fi cel al preparării hranei, în cazul de față al pâinii zilnice. Despre pâinea pe care o consumau romanii cunoaștem multe lucruri (rețete, tipuri, forme) din sursele istorice: fresce (cum este cea a brutarului/vânzătorului de pâine din Pompei – foto 1), scrieri antice ori descoperiri arheologice (pâine carbonizată descoperită la Pompei – foto 2). Pâinea carbonizată descoperită păstrează urmele unei sfori cu care era legată pentru a fi mai ușor de transportat în târg, la vânzare pe tarabe. De asemenea, unele păstrează și amprenta ștampilei producătorului/brutarului (foto 2).

Utilizând aceste surse, colegele noastre (Ágota Ábrán – coordonator atelier) au frământat aluatul, au întețit focul în cuptor și au pregătit țestul pentru copt pâinea (clibanus). Când rodul muncii lor a fost gata, în amfiteatrul de la Porolissum Fest a mirosit a pâine proaspătă! În fotografiile 3-6 puteți vedea pâinea coaptă pe cuptor sub țest (clibanus), așa cum o făceau romanii.

În cadrul festivalului de la Porolissum, Asociația Amicii Muzeului Asociația Amicii Muzeului a participat cu grupurile de reconstituire istorică VEX LEG VII GEM FPF, LUPII DACIEI și MAGNA SARMATIA.

Asociația Amicii Muzeului adreseaza mulțumiri tuturor trupelor de reconstituire istorică participante, pentru excelenta cooperare/colaborare: Vulturii din Călata, Castrum Novis, Asociația Culturală Tomis, Asociația Cavalerul Danubian, Enciclopedia Dacica, Virtvs Antiqva, Nimfele Dace, Milites Marisensis.

NOTĂ: fotografiile nr. 3-6 sunt realizate de N. Gozman (MJIA Zalău)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *