PRINTRE DACI. RĂZBOINICII

Cu siguranță, Columna lui Traian este cea mai importanta sursă iconografică (și cea mai valorizată) referitoare la războaiele daco-romane, la daci și echipamentele lor de de luptă.

Urmărind cu atenție scenele de luptă puteți observa însă că, nicăieri în toată succesiunea grafică a conflictului niciun războinic dac nu apare echipat cu elemente defensive protectoare ale corpului, adică coif sau armură, doar cu scuturi (și arme, desigur)!

În schimb, la baza Columnei Traiane, pe laturile soclului (în care se află camera funerară) pe care se înalță semeț fusul cu scenele de luptă sculptate (înițial și pictate) sunt redate trofeele capturate de romani de la daci și aliații lor sarmații, în urma celor două războaie.

Dintre multitudinea de trofee redate (care cuprinde o varietate mare de coifuri, armuri, arme, instrumente de suflat pentru transmiterea diverselor semnale pe câmpul de luptă, steaguri, scuturi) o parte au aparținut elitei războinice dacice.

O altă sursă iconografică importantă pentru reconstituirea imaginii războinicului dac (dar și a aliaților lor germanicii și sarmații) o reprezintă monumentul Tropaeum Traiani de la Adamclisi

(surse foto 1-3, ro. wikipedia. org)

Maestru fotograf Spînu Ovidiu Cristian. Multumiri!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *