Sursa: https://www.salajulpursisimplu.ro/living-history-si-reenactment-la-porolissvm-promovarea-patrimoniului-arheologic-antic-prin-reconstituiri-istorice/

Promovarea patrimoniului arheologic antic prin reconstituiri istorice

A. De la săpătura arheologică la arheologia experimentală și reconstituirea istorică

Importantul obiectiv arheologic Porolissvm (Complexul Arheologic Porolissum) este bine cunoscut în literatura de specialitate românească și internațională. Cercetările arheologice derulate aici încă de la începutul sec. XX au furnizat numeroase artefacte (arheologice, epigrafice, numismatice) care au contribuit la mai buna înțelegere a diferitelor fațete ale vieții în antichitate. Rezultatele acestor cercetări au fost prezentate cu diverse ocazii, în diverse medii științifice, toate acestea contribuind la creșterea vizibilității acestui obiectiv arheologic.

Tot mai des, informațiile oferite de săpătura arheologică sunt completate de rezultatele arheologiei experimentale care încearcă să reconstituie metodele prin care au fost produse anumite categorii de artefacte (de uz civil sau militar) ori de realizare a unor construcții. După cum se știe, pe lângă arheologia experimentală (în care sunt implicați specialiști) s-a dezvoltat și acel concept de living history, adică de reconstituire a unor evenimente importante din istorie (în principal reconstituirea unor bătălii), reconstituiri realizate de către reenactors (persoane cu diverse specialități, nu neapărat istorici/arheologi) care prin echipamente și comportament încearcă să reînvie diverse personaje și momente istorice.

După anul 1989, activitățile de tip living history au apărut și în România, acestea luând amploare mai ales în ultimii ani când au apărut o serie organizații non-guvernamentale (asociații). Aceste organizații au în componență reenactors care încearcă reconstituirea unor aspecte de viață din diverse etape cronologice: antichitate, evul mediu, perioada modernă și cea contemporană.

să retrăiți istoria alături de noi în anticul Porolissum. Ave Porolissvm!

Vezi articol complet!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *