sigla_final-0110612831_808154422561979_6383270685813997899_n_SOC2298

 

               ASOCIAŢIA AMICII MUZEULUI – ZALĂU

 În anul 2011 a fost fondată Asociația Amicii Muzeului de către un grup de arheologi din cadrul Muzeului Județean de Istorie și Artă – Zalău. Asociația Amicii Muzeului este persoană juridică de drept privat fără scop patrimonial, apolitică, non-guvernamentală, care urmărește exclusiv scopul pentru care s-a constituit, adică, cel de promovare a culturii şi a valorilor patrimoniale cu reprezentare regională. Încă de la începuturile sale, asociația și-a propus să promoveze activitățile instituției muzeale din Zalău și în același timp să contribuie la valorizarea (în România și în străinătate) vestigiilor antice aflate în perimetrul Complexului Arheologic Porolissum.

În vederea promovării patrimoniului arheologic antic sălăjean, Asociația Amicii Muzeului a optat (în principal) pentru activități de reconstituire istorică (living history și reenactment) care vizează diverse aspecte (civile și militare) ale vieții din Dacia Porolissensis, mai ales cele din zona graniței romane (limes Porolissensis). Asociația are în componență mai multe grupuri de reenactment care își propun să reconstituie aspecte din viața soldaților romani de pe limes Porolissensis, din cadrul unor unități militare (vexillatio LEGIO VII GEMINA/COHORS III și NVMERVS PALIMIRENORVM POROLISSENSIVM), aflate în componența EXERCITVS DACIAE POROLISSENSIS și staționate în castrele de la Porolissum. Deoarece ne aflăm în zona de limes, zonă aflată în contact direct cu populațiile din barbaricum, în componența asociației se află și grupuri de reenactment care sunt orientate către civilizația dacică, germanică și cea sarmată (LUPII DACIEI și MAGNA SARMATIA). Desigur că, nu este vizată doar viața soldatului ci și cea a civilului fiind abordate astfel și aspecte legate ale petrecerea timpului liber (joaca și jocurile), medicină, meșteșuguri, școala, practici religioase și gastronomie în antichitate.

Reconstituirea istorică reprezintă principala metodă prin care Asociația Amicii Muzeului și-a propus să promoveze patrimoniul antic sălăjean. Aceasta nu este singura cale de promovare aleasă, astfel că, cu același scop au fost sprijinite publicații științifice sau de promovare, organizări de expoziţii și simpozioane, proiecte educaţionale, au fost susținute prelegeri ştiinţifice, au fost organizate concursuri cu teme istorice pentru copii, parteneriate în cadrul unor proiecte culturale, participări la târguri de turism (locale, naționale, internaționale), participări la competiţii cu specific gastronomic, consultanţă ştiinţifică pe teme de istorie şi reconstituire istorică.

Multe din activitățile desfășurate de Asociația Amicii Muzeului în parteneriat cu Muzeul Județean de Istorie și Artă – Zalău au vizat latura educațională. În acest sens au fost derulate o serie de proiecte în care au fost implicate diverse școli din județul Sălaj, urmărindu-se creșterea interesului categoriilor de elevi față de istoria antică și a monumentelor sale, educarea lor în spiritul protejării patrimoniului arheologic și implicarea acestora în studierea și cunoșterea unor aspecte din viața comunităților umane care au trăit aici în antichitate.