Ce înseamnă reconstituire istorică?

În ultimele decenii în cadrul arheologiei s-a dezvoltat o latură a cercetării numită arheologie experimentală care cuprinde mai multe aspecte: reconstituirea unor obiecte, tipuri de construcții, vestimentații dar și a unor evenimente istorice. Această metodă de reconstituire istorică este aplicată la toate palierele cronologice (preistorie, istorie antică, istorie medievală, istorie modernă şi istorie contemporană). Termenul care s-a consacrat în Europa pentru aceste reconstituiri este cel de reenactment. Reconstituirile ajută istoricii să înțeleagă anumite aspecte ale vieții diferitelor comunități din vechime iar publicul să perceapă mai ușor informația de natură istorică și să iubească mai mult istoria ca știință.

DSC_0013DSC_0147_SOC4156Zile 2011                            

Reconstituirea istorică, modalitate de promovare a patrimoniului cultural local, de atragere a turiştilor şi de creştere a vizibilităţii zonei

Din dorinţa de a promova şi sub altă formă vestigiile arheologice de la Porolissum („un Porolissum viu”), în sprijinul Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă-Zalău a fost înfiinţată în anul 2011 ASOCIAŢIA AMICII MUZEULUI.

Prezentările de reconstituiri ale unor costume civile şi militare (dacice şi romane legate de istoria Daciei şi a anticului Porolissum) au rolul de a arăta aspecte din viaţa populaţiei civile şi militare care a locuit aici. Această prezentare de echipamente reconstituite are rol muzeografic, de introducere a publicului în atmosfera epocii (care era structura societăţilor civile dacice şi romane, ce însemna armata dacilor, ce însemna armata romană) şi rol educativ contribuind la creşterea gradului de informare a publicului larg nefamiliarizat cu istoria antică în general şi cea a Daciei în special.

Prin aceste reconstituiri urmărim creşterea vizibilităţii internaţionale a României în general şi a Porolissumului în special, determinând astfel şi creşterea numărului de turişti interesaţi să viziteze România, judeţul Sălaj şi Complexul Arheologic Daco-Roman de la Moigrad-Porolissum în special.

Prezenţa asociaţiei la toate aceste manifestări culturale reprezintă o excelentă ocazie de a promova festivalurile de reconstituire istorică care se derulează de ani buni în Complexul Arheologic Porolissum (Porolissum Fest) şi Zalău (Festivalul Roman).