Reconstituie o vexilaţie (o cohortă – COH III) din această legiune romană care a staţionat la Porolissum în castrul mare de pe Dealul Pomăt. Prezenţa acestei unităţi militare la Porolissum este atestată de ştampilele tegulare descoperite.

Legiunea a VII-a a fost creată în 10 iunie 68 de către împăratul Galba. În anul 74 Vespasian mută această legiune definitiv în Hispania la Leon (lat. Legio) unde va fi menționată chiar și în sec. V. Apelativul de gemina-în greacă didiuma- (tr. amestecată/înfrățită) vine de la faptul că a fost recreată din două legiuni: a VII Galbiana și I Germanica, devenind a VII-a Gemina. În timpul lui Traian va primi și apelativul de Felix, numele final complet fiind Legio VII Gemina Felix Pia Fidelis.

Septimius Severus ia aproape toate trupele din Dacia pentru a le duce în războaiele din Orient, inclusiv părți din legiunile a XIII-a Gemina și a V-a Macedonica. În locul trupelor de la Porolissum, se aduce o parte din legiunea a VII-a Gemina care, în perioada în care a staționat aici, a recondiționat zone din castru, în principal clădirea comandamentului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *