COHORS III CAMPESTRIS CIVIVM ROMANORVM MILLIARIA

Reconstituie o unitate militară romană din trupele auxiliare care a staţionat la Porolissum în castrul de pe dealul Pomăt. Prezenţa acestei cohorte la Porolissum este atestată de un monument descoperit în vicus-ul militar (aşezarea militarilor), monument care datează din timpul împăratului  Gordianus III (238-244).

În lumea ştiinţifică, sensul cuvântului CAMPESTRIS nu a fost lămurit pe deplin, există păreri care spun că aceasta ar desemna o unitate de infanterişti, iar altele că ar desemna o unitate specializată în manevre şi exerciţii de paradă. Această unitate militară romană făcea parte din trupele auxiliare, era o cohortă alcătuită din 1000 de oameni de aceea avea şi denumirea de MILLIARIA. Termenul de CIVIVM ROMANORVM arată faptul că soldaţii care alcătuiau cohorta erau cetăţeni romani. În secolul III d. Hr. multe din cohortele auxiliare alcătuite din 1000 de soldaţi (COHORS MILLIARIA) aveau în componenţă şi cavalerişti. Prin urmare, nu este exclus faptul ca şi această cohortă să fi avut şi cavalerişti iar denumirea ei completă să fi fost COHORS III CAMPESTRIS CIVIVM ROMANORVM MILLIARIA EQVITATA

Această cohortă era condusă de un tribun de rang ecvestru. Datorită descoperirilor arheologice cunoaştem astăzi numele unor ofiţeri din cadrul acestei cohorte: tribuni – Titus Scruius Vitalis, Avonius Saturninus; centurion – P. Aelius Papirianus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *