LIVING HISTORY și REENACTMENT

Informațiile oferite de săpătura arheologică sunt completate deseori de rezultatele arheologiei experimentale care încearcă să reconstituie metodele prin care au fost produse anumite categorii de artefacte (de uz civil sau militar) ori de realizare a unor construcții. După cum se știe, pe lângă arheologia experimentală (în care sunt implicați specialiști) s-a dezvoltat și acel concept de living history, adică de reconstituire a unor evenimente importante din istorie (în principal reconstituirea unor bătălii), reconstituiri realizate de către reenactors (persoane cu diverse specialități, nu neapărat istorici/arheologi) care prin echipamente și comportament încearcă să reînvie diverse personaje și momente istorice.

După anul 1989, activitățile de tip living history au apărut și în România, acestea luând amploare mai ales în ultimii ani când au apărut o serie organizații non-guvernamentale (asociații). Aceste organizații au în componență reenactors care încearcă reconstituirea unor aspecte de viață din diverse etape cronologice: antichitate, evul mediu, perioada modernă și cea contemporană.

DSC_0013DSC_0147_SOC4156Zile 2011                            

Reconstituirea istorică, modalitate de promovare a patrimoniului cultural local, de atragere a turiştilor şi de creştere a vizibilităţii zonei

Din dorinţa de a promova şi sub altă formă vestigiile arheologice de la Porolissum („un Porolissum viu”), în sprijinul Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă-Zalău a fost înfiinţată în anul 2011 ASOCIAŢIA AMICII MUZEULUI.

Prezentările de reconstituiri ale unor costume civile şi militare (dacice şi romane legate de istoria Daciei şi a anticului Porolissum) au rolul de a arăta aspecte din viaţa populaţiei civile şi militare care a locuit aici. Această prezentare de echipamente reconstituite are rol muzeografic, de introducere a publicului în atmosfera epocii (care era structura societăţilor civile dacice şi romane, ce însemna armata dacilor, ce însemna armata romană) şi rol educativ contribuind la creşterea gradului de informare a publicului larg nefamiliarizat cu istoria antică în general şi cea a Daciei în special.

Prin aceste reconstituiri urmărim creşterea vizibilităţii internaţionale a României în general şi a Porolissumului în special, determinând astfel şi creşterea numărului de turişti interesaţi să viziteze România, judeţul Sălaj şi Complexul Arheologic Daco-Roman de la Moigrad-Porolissum în special.

Prezenţa asociaţiei la toate aceste manifestări culturale reprezintă o excelentă ocazie de a promova festivalurile de reconstituire istorică care se derulează de ani buni în Complexul Arheologic Porolissum (Porolissum Fest) şi Zalău (Festivalul Roman).